Prinsjesdag 2024. Voorstellen op het gebied van overdrachtsbelasting

nieuw tarief voor woningen-niet hoofdverblijf per 1-1-2026

In 2026 (dus over anderhalf jaar) zal het tarief voor woningen (niet-hoofdverblijf) worden verlaagd. Op dit moment – en het hele komende jaar – is dat nog 10,4%.
Per 1 januari 2026 zal er een nieuw algemeen overdrachtsbelastingtarief van 8% worden ingevoerd voor woningen (niet-hoofdverblijf).

Deze nieuwe maatregel zal geen invloed hebben op het huidige tarief van 2% dan wel de vrijstelling van starters op de woningmarkt tussen de 18 en de 35 jaar van artikel 15.1.p WBR als de woning een hoofdverblijf wordt voor de verkrijger.

gelijkstelling economische eigendomsoverdracht

Daarnaast gaan vanaf 1 januari 2025 ook het verlaagd woningtarief en startersvrijstelling gelden voor een zogenaamde econoom, de economische eigendomsoverdracht. Als deze vrijstelling is toegepast op de verkrijging van de economische eigendom, kan de vrijstelling niet opnieuw worden benut bij een latere verkrijging van de juridische eigendom.

sleutelovereenkomst

Vanaf 1 januari 2025 zijn sleutelovereenkomsten met betrekking tot een woning-hoofdverblijf niet meer aan te merken als een econoom voor de overdrachtsbelasting mits de juridische eigendom binnen 6 maanden na het ingaan van de sleutelovereenkomst wordt verkregen.